Hva du ikke må glemme når du kjører til Tyskland

Hva du ikke må glemme når du kjører til Tyskland

Enten du reiser på oppdagelsesferd, shoppingtur eller forretningsreise, er det lønnsomt å gjøre seg kjent med de viktigste forpliktelsene og reglene for kjøring i Tyskland – bokstavelig talt. Du vil unngå bøter på tusenvis av kroner, eller til og med noen måneders kjøreforbud. Alt i alt bør du hovedsakelig huske å ha miljøoblaten synlig når du kjører inn i byer; ha med det obligatoriske utstyret; og ikke overskride fartsgrensene.

Miljømerke – Umweltplakette

Hva det er, og hva det brukes til?

Miljøoblaten (plakett eller vignett) indikerer nivået av luftforurensning forårsaket av en personbil eller en lastebil, og er inndelt i fargekoder: grønne, gule eller røde oblater. Innkjøring i de såkalte økologiske sonene («Umwelt ZONE») i bykjerner er bare tillatt for biler med lavt luftforurensningsnivå. For eksempel er det for øyeblikket bare eiere av nyere biler som mottar den strengeste grønne oblaten. Her finner du ut hvilken kategori du får på merket ditt. Manglende overholdelse kan bøtelegges med 80 euro, dvs. omtrent 800 kroner.

Hvor trenger jeg det?

Hvis du reiser inn i større, tyske byer, vil du ikke unngå behovet for å kjøpe et miljømerke. Økologiske soner er introdusert i for eksempel Berlin, München, Dortmund, Frankfurt og andre byer, en liste som fortsetter å vokse for hvert år.

Hvordan får jeg det?

Du kan bestille merket på nett med gratis levering i løpet av sju dager. Du trenger informasjonen fra kjøretøyets registreringsdokumenter når du fyller ut bestillingen på nett.

Obligatorisk utstyr

Minst én refleksvest, varseltrekant og førstehjelpsutstyr er, akkurat som her hjemme, obligatorisk i Tyskland. Hvis du ikke overholder dette, må du betale en bot på 15 euro. Hvis du reiser om vinteren, må du huske kjettinger som er påkrevd på bestemte veistrekninger.

 

Veiregler

Selv om det ikke er noen generell fartsgrense på motorveiene i Tyskland, er den generelle anbefalingen 130 km/t. Naturligvis må du overholde fartsgrensene som gjelder for bestemte strekninger på motorveien. Når du kjører i bebygd strøk, må du respektere den maksimale fartsgrensen på 50 km / t.

Du trenger ikke betale bompenger på tyske motorveier, foreløpig. Dette forventes å endre seg i 2019.

Bruk av frontlys på dagtid er ikke obligatorisk.

 

Poengsystem

Utenlandske sjåfører gis også en straff på ett til fire poeng for brudd på disse reglene. Hvis en sjåfør får åtte poeng, iverksettes et kjøreforbud i Tyskland på opptil 6 måneder.

 

Alkohol

Tyskere er mer tolerante når det gjelder alkohol bak rattet, og kjøring er tillatt med 0,5 promille alkohol i blodet. Dette gjelder imidlertid ikke for sjåfører under 21 år, buss- og lastebilførere, eller de som har hatt førerkort i mindre enn 2 år.

 

Bruk av mobiltelefon og andre lovbrudd

Du må betale en bot på 60 euro hvis du blir tatt i bruk av telefonen mens du kjører. Dessuten er regelen for stans på motorveien strengere – et uberettiget stopp straffes med en bot på 30 euro, så det er absolutt verdt å holde seg frem til neste bensinstasjon.

BESTILL MERKET DITT HER

Få miljømerket med GRATIS levering.