Hva du ikke må glemme når du kjører til Frankrike

Hva du ikke må glemme når du kjører til Frankrike

Frankrike er det forjettede landet for bilister – med motorveier og skilting av høyeste kvalitet i Europa. Å reise med bil gjennom Frankrike stiller imidlertid store krav til sjåføren for å overholde trafikkreglene – mange av dem finnes det ikke makne til andre steder. Når du planlegger en tur, må du derfor sjekke det obligatoriske utstyret i bilen, kjøpe en alkoholtester og bestille en oblat for å kjøre inn i Paris og andre lavutslippssoner.

Miljømerket Crit’Air

Hva er det og hva brukes det til?

Miljømerket er en oblat plassert på kjøretøyets frontrute og hjelper med å regulere luftforurensning og støy i byer over hele Frankrike og i andre land. Frankrike har innført seks typer miljøoblater, karakterisert med farger som tilsvarer seks forskjellige nivåer av forurensning. Merkets type avhenger av kjøretøyets alder, modell eller motor, og oblaten utstedes for et spesifikt kjøretøy (dvs. registreringsnummer) og har ubegrenset gyldighet. Bøter for manglende overholdelse starter på 68 euro og vil øke.

Hvor trenger jeg det?

Det kreves miljøoblat i Paris og i andre økologiske soner – vanligvis i store byer.

En særegenhet ved de økologiske sonene i Frankrike er tidsbegrensningene. I Paris er det for eksempel bare påkrevd med merke i løpet av en begrenset periode, fra 08.00 til 20.00, mandag til fredag. Du kan kjøre personbil uten oblat om natta og i helgene.

Les mer om de enkelte sonene HER.

 

Hvordan får jeg det?

Du kan bestille merket på nett med gratis levering i løpet av fjorten dager. Du trenger informasjonen fra kjøretøyets registreringsdokumenter når du fyller ut bestillingen på nett.

Obligatorisk utstyr

Det obligatoriske utstyret inkluderer førstehjelpsutstyr, varseltrekant, et sett med reservepærer, reservedekk og refleksvest. Alle som går ut av bilen på en motorvei, må ha refleksvest, så det er lurt å ha flere av dem. En kjent fransk spesialitet er en obligatorisk alkoholtester.

 

Veiregler

Du må betale for å bruke motorveier i Frankrike – bompengene betales ved en bomstasjon ved motorveiens avkjørsel, enten kontant eller med kredittkort. Avgiften for personbiler er omtrent 10 euro per 100 km. Alle passasjerer må bruke bilbelte, og barn under 12 år må sitte i barnesete.

 

Fartsgrenser:

- Høyeste tillatte hastighet på en motorvei – 130 km / t.

- Høyeste tillatte hastighet på hovedvei – 90 km / t.

- Høyeste tillatte hastighet i bebygd strøk – 50 km / t.

 

Alkohol

Du kan bli ilagt en bot på opptil 135 euro for å overskride alkoholgrensen, som er 0,5 promille.

REISER DU TIL FRANKRIKE MED KJØRETØY?

Få Crit Air for Paris, Grenoble og andre byer. GRATIS levering.