Hva du ikke må glemme når du kjører til Østerrike

Hva du ikke må glemme når du kjører til Østerrike

Enten du skal på ski i Alpene, på en lengre helg i Wien eller på ferie i Kroatia, vil disse tipsene for å reise med bil i Østerrike definitivt komme godt med. Landet i sør er berømt for å insistere på å opprettholde veitrafikkbestemmelsene sine, og ikke engang utlendinger blir skånet. For å unngå unødvendige utgifter, må du ikke glemme miljøoblaten, refleksvesten, bompengemerket for motorveien samt nødvendig dokumentasjon.

Miljømerket Pickerl

Hva er det og hva brukes det til?

Miljøoblaten indikerer nivået av luftforurensning forårsaket av kjøretøy. Østerrikere benytter seks forurensningsnivåer som representeres av seks typer oblater i forskjellige farger. For tiden gjelder denne forpliktelsen bare for lastebiler i kjøretøygruppe N, inkludert lette varebiler i gruppe N1 – noe som omfatter praktisk talt enhver firmabil. Unnlatelse av å overholde kravet pålegges en stor bot som kan overstige 2000 euro. 

Hvor trenger jeg det?

Plikten til å ha miljømerket festet på bilens frontrute gjelder i Wien, Tirol, Steiermark og på enkelte deler av motorveien. Antallet lavutslippssoner i Østerrike vokser imidlertid hvert år.

 

Hvordan får jeg det?

Du kan bestille merket på nett med gratis levering i løpet av fjorten dager. Du trenger informasjonen fra kjøretøyets registreringsdokumenter når du fyller ut bestillingen på nett.

Obligatorisk utstyr

En refleksvest som samsvarer med EN 471-standarden, er noe det østerrikske politiet 100 % sikkert vil sjekke hvis du blir stoppet for en kontroll. Du blir definitivt bøtelagt hvis den ikke finnes i bilen. Selv om bare én refleksvest til føreren er påbudt i henhold til lov, anbefaler vi å kjøpe vester til alle passasjerene også. Alle som går ut av kjøretøyet på veien (f.eks. på grunn av motorstans), må bruke en slik vest.

Plasser førstehjelpsutstyret og varseltrekanten inne i bilen, ikke i bagasjerommet.

Bruk av bilkamera er forbudt.

Vinterutstyr gjelder for perioden fra 1. november til 15. april og inkluderer krav om vinterdekk eller kjettinger.

Barn under 14 år og opp til 150 cm høyde må sitte i barnesete.

Veiregler

Et bompengemerke for motorveien festet til bilens frontrute er en forutsetning for å bruke østerrikske motorveier. Du kan kjøpe et merke med gyldighet i ti dager, to måneder eller tolv måneder. Du kan kjøpe dem på bensinstasjoner, vekslingskontorer eller på Cash Point-filialer. Ikke nøl med å kjøpe et merke, spesielt i sommersesongen, så slipper du køer og ventetid.

 

Fartsgrenser:

- Høyeste tillatte hastighet på motorveien – 130 km / t.

- Høyeste tillatte hastighet på hovedvei – 100 km / t.

- Høyeste tillatte hastighet i bebygd strøk – 50 km / t.

Den obligatoriske bruken av frontlys gjelder bare når det er dårlig sikt, akkurat som i Tyskland.

 

Alkohol

Erfarne sjåfører som har hatt førerkort i mer enn 2 år, tillates å ha opptil 0,5 promille alkohol i blodet. For ferske førerkorteiere og yrkessjåfører gjelder ikke denne regelen.

 

Å leie en bil

Hvis bilen ikke er din, er det nødvendig å ha en skriftlig leiebekreftelse – på engelsk, eller helst på tysk.

BESTILL MERKET DITT HER

Få Pickerl for Wien, Steiermark og andre byer. GRATIS levering.